Wiedebramen

azijn

en vlier en lijsterbes.

Zondag 28 augustus

 Dag 14  Sociale afspraken vind ik erg belangrijk. Dit houdt voor mij in dat ik vandaag naar Rotterdam ging. Voorbereidt met een kippeneitje, Wiedebramen, tuinpeer, tuinwalnootjes en een paar blauwe bessen en wat tuinappelmoes en water ging ik naar t zuiden. Er was heerlijke taart, lekkere sapjes en een verleidelijke lunch. maar ik kon bij mijn eigen eten blijven met moeite. Gelukkig was het bovenal gezellig!

Weer thuis aan de slag met mijn azijn! Toen ik twee weken geleden begon, heb ik drie potjes klaargemaakt. Een met bramen, een met vlierbessen en een met lijsterbessen. Gewone jampotjes, bessen erin en water erop, ongeveer ¼ bessen, 2/4 water. Een doekje met een elastiekje erop, zodat er zuurstof bij kan komen. 2x per dag roeren, de laatste dagen was 1x ook genoeg. Eerst gaat het gisten en ontstaat er alcohol. Bij mij zaten er veel fruitvliegjes op het doek. De alcohol wordt omgezet in azijn. Ik kon het aan de hoeveelheid vliegjes zien dat het veranderde, ook de geur verandert. Ik heb het op het aanrecht gezet zodat ik t steeds zag en het roeren niet vergat. Doordat erg warm is geweest is het proces mogelijk sneller gegaan, er staat meestal 3 weken voor.

Dan giet je door een schone theedoek via een trechter de azijn in een heel schoon flesje dat je af kunt sluiten. De azijnen zijn alle drie licht troebel. Die van de lijsterbessen is prachtig zalmkleurig; die van de vlierbessen donderrood en die van de bramen dieprood. De smaak van de lijsterbesazijn is bitter en zuur. Die van de vlierbessen is bijna niet zuur en ook niet echt lekker. Die van de bramen is heel prettig zuur van smaak! Die zou ik zo over mijn sla doen!! Daar ga ik nog wat meer van maken! Wiedebramenazijn!!

 

De magie van vandaag:

Scheikunde zit gewoon in de lucht.

Het plukken,

het geduld

en het resultaat!