Vogelkers

compote

,Haute cuisine!

Woensdag 7 september

Blog 24.  Zo, wat een onweer vannacht! Super felle lichtflitsen en enorm harde klappen. Na dus niet de meest geweldige nacht, ging de wekker om 6.00u. de zonsopkomst zou om 7u zijn, dus genoeg tijd om in te laden en naar de juiste vis-spot te varen.

Dit keer ging ik voor een diepere plek, in de oude haven aan het kanaal. Dat was een goede plek! Het ontbijtmoment duurde hier veel langer! Maar het duurde ook zeker tot 8.30u tot ik de zon eindelijk zag. Het was grauw, maar gelukkig droog. Mijn plekje was in de ingang van de oude haven, onder twee verschillende stuiken met zwarte bessen.

Toen mijn aas op was, was de stand 16 – 7: te klein – groot genoeg om op te eten. Twee zeer grote vissen (24 cm en 22 cm) zijn de toppers van vandaag.

Dan duik ik eens in de struiken waar ik onder lig. Het ene is vogelkers en het andere is rode kornoelje. De vogelkers kun je rauw eten, dus die proef ik. Niet slecht en ook niet mega lekker. Ik neem er een schaaltje van mee. Ook van de rode kornoelje neem ik bessen mee, deze moeten eerst gekookt.

Als ik verder het kanaal doorvaar, zie ik heel veel mooie hopbellen. Dit is de prachtige vrouwelijke bloei van de hop. Hiervan krijgt het bier de bittere smaakt.(die ik niet zo lekker vind). Ik lees dat je er thee van kunt zetten, ik denk nog naïef:’ zou dat lekker zijn?” dus ik knip wat trosjes hopbellen af om mee te nemen.

Als ik op de Belterwiede kom, zoek ik de juiste plek voor mijn kreeftenvalletje. In overleg met de bewoners die ik ken, leg ik m op een rustig plekje, direct aan het meer. Tijdens de terugtocht pluk ik nog wat bramen voor tijdens de lunch. En bedenk ik dat het gaaf zou zijn om je eigen kussentje te maken met vulling van pluis van de lisdodde. Het is nu het moment dat de pluis gaat loslaten.

Mijn lunch is een eitje, wat bramen, een kopje thee en een paar nootjes. Oja mijn ontbijt was twee peren en wat zonnebloempitten tijdens het vissen en varen.  

Van de vogelkers heb ik een deel met water in een pot gezet om te vergaan tot vogelkersazijn. En het grootste gedeelte heb ik even gekookt in een beetje water en daarna gezeefd. Het resultaat was best lekker, maar naast ietsje zoet, ook bitter en zuur. Maar met een goede smaak. Het tegenstrijdige was dat ik het zo niet zou drinken, maar iets zoeter wel. Ik heb gekozen om er een klein beetje kokosbloesemsuiker door te doen. Toen werd het heel interessant! Toen ik er 4 moesappeltjes doordeed werd het echt HOGE KEUKEN! (Haute cuisine) de dieprode compote (want de appels ‘moesten’ niet in dit sap) is echt verrukkelijk! Naast de helft van mijn visvangst van vandaag en een paar stukjes courgette gaf dit een heerlijke avondmaaltijd.

P.s. de hop-thee was natuurlijk geen succes! ZOOO bitter…. Maar zo mooi!   

De magie van vandaag:

Fantastisch en Fantasie. Is er een verschil?.

De vogelkers

Haute cuisine compote

Supervisstek

Hop hop hop

De vis is familie van de draak, aanschouw het bewijs (dit is de draak).