Vlierbessenpulp

crackers.

 Zaadjes en zaden.      

Vrijdag 19 augustus

 Dag 5, Gisteravond was het enorm laat, dus vanmorgen ietsje rustig aangedaan en de moerasandoorn bewonderd en onderzocht.

Het geval wil dat er wortels aan groeien die je kunt bakken of koken. Dus dat moet ik natuurlijk onderzoeken. Gewapend met een soort hark ga ik op de plant af. Ik zie prachtige kleine zwarte zaadjes in de stekelige kransjes zitten. Ha! Die kun je ook eten! Voordat ik de plant te lijf ben gegaan, heb ik eerst zaadjes geoogst. Zwart en miniscuul. Weinig smaak of bite aan, maar zaadjes zijn gezond, dus neem ik ze mee om op te eten.

Ik probeer de plant op te harken voor de wortels, want deze plant groeit echt in het water. Er komt een kluwe wortels boven met een wit scheutje eraan. Volgens mijn moet dat een scheut zijn die je kunt bakken en koken! Ik pak de scheut en deze breekt vanzelf af. Het ziet er vers uit, licht en 5mm dik ongeveer. Het rook niet naar sloot of vis. Ik heb een hapje genomen, smaakte naar niks. Wat een gedoe voor bijna niks. Maar wel zaadjes!!

Gelukkig heb ik ook vandaag visite die mij wil helpen bij het verzamelen. We lopen helemaal naar Wanneperveen.  Daar hebben we vlierbessen, bramen, zaden van de hennepnetel en engelwortel en baby schapenzuringblaadjes gevonden . Ook de zaadstengels van de weegbree hebben we gevonden, er iets van gegeten en meegenomen. Als snack onderweg zeg maar.De zaden verkleuren van groen via paars naar bruin. Groen gaat wel, maar paars is t lekkerst.

De hennepzaken smaken heerlijk naar nootjes! Lekker knapperige mini-nootjes.

Tussen de middag nam ik een laatste soep over van eergisteren met brandnetel, zevenblad, hondsdraf en watermunt en een glas bramensap.

Thuis heb ik vlierbessen sap gemaakt. Best lekker, maar bramensap spant de kroon!

Van de pulp die overblijft als je de bessen leeg drukt, dus de velletjes en de zaadjes, kun je crackers maken. Je maakt een dunne laag van de pulp die je stevig aandrukt op de bakplaat/bakpapier.

Dan 45 minuten of langer in de oven op 100 graden. Nu nog hopen dat ze lekker zijn.

Ik heb dit gister ook met de bramenpulp gedaan, maar de pitjes hiervan zijn veel te hard om lekker te knabbelen. Maar de smaak is erg goed.

Mijn avondeten bestond uit een schaal bramen, zaden van de hennepnetel, zaden van de springbalsemien, zaadjes van de moerasandoorn en zaden van de brede weegbree. en natuurlijk een glas bramensap!

Morgenochtend vroeg vissen, en op tijd weer terug om m’n dochter naar kindereiland te brengen.

Eerst nog even kijken bij de vlierbessenpulpcrackers.

De magie van vandaag:

Zaden zijn geweldig (bramen ook).

Moerasandoorn

Bramensap delux

Engelwortelzaden