Puree
en paddenstoeltjes.
Woensdag 24 augustus
Dag 10 Vanmorgen voordat ik met de sup op stap, neem ik een peer van de boom. Ik voel me goed en sterk. Ik heb mijn kreeftenval en aas mee. Ik ga op zoek naar een goede plek. De kreeften schijnen in de nacht actief te zijn, dus ga ik m morgenochtend leeghalen. Of leeg weer ophalen… wie zal t zeggen? Super spannend vind ik het. Ik ga op de sup, zo kan ik goed bij de kant komen en geeft ondiep water geen beperkingen.
Ik ontdek prachtige waterkanten met super veel verschillende soorten planten en plantjes. En Yes!! Mijn eerste veen/moeraspaddenstoel! Eerste dacht ik dat een vogel misschien een paar lijsterbessen had laten vallen, maar toen ik dichterbij kwam en beter keek, waren het 5 knalrode kleine hoedjes. Veenmosvuurzwammetje! Een mondvol voor een mini stoeltje. Dit stoeltje valt niet onder eetbaar.
Letterlijk naast deze stoeltjes stonden de blaadjes van het moerasviooltje. Die ben ik ook nog niet veel tegengekomen ze heeft prachtige opgerolde blaadjes. En kleine waternavel, die het steeltje in t midden van t blad heeft, ook een prachtig plantje. Ook ontdek ik een plek met zeer veel slangenwortel. Over de eetbaarheid van deze planten bestaat onduidelijkheid. Ik neem het zekere voor het onzekere.
Ik kom langs een braamstruik en pluk 1 braam. Na twee keer overgegeven te hebben, wil ik er weer langzaam aan wennen. Het gaat goed, ik word er niet misselijk van. Op de terugweg neem ik weer 1 braam. Ook nu gaat het goed, gelukkig, want ik vind bramen echt lekker!
Terug thuis ga ik aan de slag met de gele plomp wortel. Als ik deze tot chips bak, verdwijnt de bittere smaak. Mogelijk als ik er een soort puree van maak en deze verhit, dat dit ook het bittere vemindert. Eerst koken, dan pureren, dan uit laten lekken. De puree is goed gelukt en bitter zoals ik verwachtte. Door de puree uit te smeren op de bakplaat en lang op lage temperatuur te bakken ontstond er een soort wrap/pannenkoek. Het product was prachtig! Maar Bitter!!! Phoe dit gaat geen succes worden helaas. Toch maar weer iets anders bedenken met deze wortel.
Als je van brandnetel chips kunt maken, dan kan dat ook met haar buurvrouw, de hondsdraf, lijkt mij. En Ja hoor! Heerlijk! Eigenlijk nog smakelijker dan de brandnetel door de kruidige smaak van het blad! Je kunt best de grotere bladeren gebruiken. Echt de moeite waard!
Mijn avondthee was hondsdraf, engelwortelstengel en watermunt, 1-2 minuten laten trekken. Met een schepje zaadjes van de springbalsemien erbij om op te eten.
De magie van vandaag:
Het Zuideindiger wiede

Zweefervaring

Veenmosvuurzwammetjes

Knoopje van moeder natuur
