Lismoes en doddebaksel

met sliertjes als rode draad.

Vrijdag 26 augustus

Dag 12  Vanmorgen zevenblad thee en een peertje van de boom gesnoept. de watermuntthee komt me een beetje m’ n neus uit, dus tijd voor iets anders. Niet te lang laten trekken is mijn advies.

Vandaag staat op t programma om de lisdoddewortel tot moes te maken. Dit schijnt zoetig te zijn. Om de wortel te pakken te krijgen kun je rondvaren en ze hier en daar uit het water vissen. Maar je kunt ook een hele pol uit t water trekken. Ik heb gekozen voor de grote lisdodde, deze heeft mogelijk dikkere wortels dan de kleine( smallere) lisdodde, dus hoef ik minder planten te gebruiken. De onderzijde van de plant (het lichte/witte deel gebruik ik voor iets anders. Het was een heel op en neer getrek aan de plant om m los te krijgen. Uiteindelijk lukt het!

Sommige wortels zijn stevig en anderen een beetje sompig. Eerst de modder eraf soppen in het water. Dan thuis de velletjes en haarworteltjes eraf halen en goed wassen. De wortel is spierwit. Als er een bruin velletje op zit, kun je dit schrapend verwijderen met een mesje. Je snijdt de wortel in stukken en zet ze op met een beetje water. Het water wordt roze van kleur.

Ik heb het wat laten inkoken. Echt zoetig! De wortel heb ik gepureerd, er ontstaat een prachtige roze zoetig schuim! Helaas met allemaal kleine harde sliertjes. Dus dit gaat nu door de zeef… volgende keer extra korte stukjes wortel snijden! Morgen maar eens combineren met bramen! Lijkt me een lekkere combinatie!

Bij mijn 4 kleine visjes als diner, heb ik een roerbaksel van onderste delen van de grote lisdodde, kort gesneden en een paar blaadjes van de gele waterkers. Aangevuld met een handvol paddenstoelen (van de markt). Zeer goede combinatie!

De gele waterkers smaakt en ruikt naar broccoli en boerenkool. Ik maakte wel eens boerenkoolchips. Dus zouden de bladeren van de waterkers ook tot chips kunnen worden gemaakt! Ja! Zeker mogelijk! De grote bladeren hebben zeer stevige middennerven. Je kunt hierbij het zachte knapperige chipsblad van de nerven trekken met je tanden, of alleen kiezen voor de blaadjes van 10 cm of kleiner. De smaak is erg specifiek. Zo specifiek dat ik er na 6 stuks genoeg van had.

Chips kun je maken door een blad door de olie te halen, er een beetje zout op te strooien en 10 minuten op 140 graden in de oven te leggen. Succes met het maken van je eigen chips!

Vandaag zwierf er een reep chocolade door de keuken… ik kon er maar net afblijven, maar ik blijf er steeds naar kijken. En ik vind melk niet eens lekker.

De magie van vandaag:

Sliertjes is de rode draad.

Gelewaterkerschips

Lisdoddemoes

Lisdoddewortelstukjes