De Baars
en de wilgen.
Vrijdag 9 september
Blog 26. Dankzij mijn buurman ben ik niet genoodzaakt om vroeg te gaan vissen. Ik vertrek nadat man en kinderen zijn vertrokken. Ik neem gezellig de hond mee en zet koers naar de vogelkers struik waar nog vele kersen hangen te wachten om geplukt te worden. Ik pluk 2 schalen vol. Ik ga er appeltjes doordoen om die heerlijke compote te krijgen.
Als ik doorvaar naar de plek waar mijn kreeftenval ligt, kom ik langs allemaal verschillende soorten wilgen. Langs het kanaal vind ik er 3. En verderop nog 2 andere. Tjee, nooit geweten dat we zeker 5 verschillende soorten wilgen hebben. En ze zijn echt duidelijk verschillend! De geoorde wilg, de katwilg, de schietwilg, de grauwe wilg en de bittere wilg.
Als ik bij mijn ‘gevalletje’ kom neemt de spanning toe! Hoeveel kreeften zullen erin zitten? Langzaam trek ik t netje omhoog: Niks! Nihil! Njente, Zip. Balen hoor, maar gelukkig heb ik de baars voor vanavond. Ik leg de val op een heel andere plaats, op hoop van zegen.
Onderweg kom ik een grote plant bijvoet tegen. De uitgebloeide bloemen ruiken heerlijk kruidig. Ik knip een tak af om te gebruiken in de thee. Ook vind ik een uitgebloeid stengel engelwortel. Ik neem het witte stevige deel mee. Thuis knip ik de stengel in kleine stukken, deze vermaal ik in de foodprocessor en rooster ik in de oven 4x 10 min op 140 graden. Als je hiervan thee maakt, smaakt deze erg sterk kruidig. Mijn voorkeur gaat uit naar iets minder sterk. Mogelijk is een mengelmoes het smakelijkst. Tijd om een goed verhouding te gaan creëren. Tot nu toe heb ik nog niet de juiste combinatie gemaakt. Zodra deze er is, laat ik het je weten!
De baars moet nog schoongemaakt. Dat betekent de schubben eraf. Zo dat is even andere koek dan bij de voorns! Ik ben met deze ene vis (25 cm) met grote kop(6cm) zeker 15-20 minuten bezig! De schubben springen alle kanten op! Ik zit helemaal onder, ze zitten in mijn haar en tussen m’n tenen (want ik heb slippers aan). Eindelijk ze zijn er bijna allemaal af. Nu de kop eraf. Wat een joekel van een kop! Volgende keer neem ik een bijl, mijn mes komt er bijna niet door!
Maar wat ik nog niet wist, is dat het echt de moeite zou zijn. Als ik m gebakken heb in de pan, kan ik er echt van genieten! Weinig tot geen graatjes en een prima smaak. Mooi stevig vlees met de bekende vissenvlees structuur van baantjes. Ik ben blij! Ik kreeg van mijn moeder een paar bietjes uit de tuin. Dit smaakte er heerlijk bij!
De magie van vandaag:
Wilgen en een baars

De bittere wilg

De Katwilg

De grauwe wilg

de BAArS

De schietwilg (knot)
